Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2010 22:11 - Panem et sircenses II (Хляб и зрелища)
Автор: gentleman Категория: Други   
Прочетен: 3113 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.04.2010 16:02


Panem et sircenses II

 Хляб и зрелища

 

На хората им трябват герои, за да могат да се оприличат с тях. За да имат сила в трудните моменти и да ползват поведението им като коректив. На хората им трябвате герои за да имат цел към която да се стремят.

Но какво става, когато тези герои са просто един голям фарс продиктуван от модата и интересите? Когато вече дори не може да се говори за национализъм и за национални първенци, защото вече няма нищо национално. Българите сме доста прогресивен народ и явно, че „Европата” ни стана малка. За около стотина години успяхме да се помъчим, да поддражаваме на всички европейски народи, но така и не си харесахме един модел, който да следваме. Затова пък хората са открили новия континент...Америка. И с новия континент идва и нов стил на поддражание. Явно братята американци доста ни харесват, защото определено човек трудно би разбрал, че се намира в източноевропейска страна. Вече трудно можеш да срещнеш надпис „Хранителен магазин” „Офис” или „Баничарница” по улиците, а и да срещнеш няма да работи или ще е просто квартално гаражче, в което вече никой не ходи. Вместо това отвсякъде изпъкват надписи на латиница от рода на Supermarket”, “Buisness centre или Botique”. Човек трудно може да види небето от всичките заобикалящи ни огромни сгради и от облаците черен дим стелещ се над градовете ни. Видяхме, че братята американци си имат молове и веднага решихме, че и на нас ни трябват. А и как няма да ни трябват, то това живот без мол, живот ли е?? Да няма къде да отидеш да си купиш мазния сандвич или хамбургер с ухилен жълт клоун, който се смее не на друг, а на самият теб, докато прибира парите ти...Да няма къде да си купиш маратонки за 200 лева прозиведени от гладуващи виетнамчета в запуставащ краварник...без тези «удобства» никой не може... С всичките си придобивки много се доближихме до тяхната култура и определено се снишихме до тяхното образование.

Но като ще го правим, да го правим както си трябва... откъде накъде ще си пазим здравословния начин на животи как така ще ядем селски домати от градината на баба? А и вече градината на баба я няма, вече има ранчо на майката на жена ми. Но макар и с това наименование явно сме твърде извисени за да ходим там и да ядем селската храна...Е как каво ще ядем, нали за това са всички тези ресторанти за бързо хранене и полуфабрикати по магазините. Вярно е, че не знаем от къде са и какво има в тях, но сме ги купили от Supermarket или Mall. В този стил на степенуване скоро ще ходим и до Гигамаркети а може да излезе и нов вид Плазмамаркет...нищо не се знае, ние българите сме бързо прогресивен народ. Но чакай... по някое време се сещаме, че това влияе зле на организма ни и вече приличаме на добре ухранено прасенце за коледа и тъйкато мързелът ни е завладял до такава степен, че „нямаме време” за спорт започваме с безумните диети, както правят и братята американци. А за да сме в крак с модата си копуваме устройство, което ни клати корема и така отслабваме. Тук мисля, че дори надминаваме нашите приятели отвъд океана...

Е няма да спираме тъкмо когато сме толкова близо до целта...

Бих казал, че културата ни е под всякаква критика...как е възможно да има толкова обазователни предавания, на хората им трябва екшън, движение, забавление и герои, от които да се учат. Герои, които не ходят по образователни предавания, а се занимават с „важни” дела. Но не от онези скучни дела с документации и тн. а с интересните неща...арести, далавери, убийства...екшън и зрелище от където и да го погледнеш. А медиите естествено трябва да поддържат славата на нашите родни звезди, макар и това да е просто пясък в очите, но ние се учим от „най-добрите”...щом те си имат ЦРУ, ФБР, които да замазват и лъжат, ние си имаме ДАНС, имаме си и доста голям избор от фауната...октоподи, медузи, хамстери...Но мисля, че това не е достатъчно... Е, затова имаме поне стотина сериала, които да ни показват колко е велик американският войник...ето това е модел за поддражание...може да не знае срещу кого се бие и за какво, но важното е че е достатъчно смел, за да застане очи в очи със смъртта. Или ако продуцентите и сценаристите вече нямат идеи, защото сивото им вещество е твърде закърняло, просто ни показват безмислените убийства и кръвопролития...но важното е екшън да има.

А това, че мутра стои зад държавното кормило е още по-добре...кой ще посмее да му каже нещо на криво, погледнеш го на криво, кажеш нещо не както трябва и останеш я без дом, я без кола, пък може и без някоя ръка...А точно защото е мутра той е нашата надежда за спасението...Кажете ми кой друг може да знае повече за политиката от една мутра?? Ето братята американци имаха неграмотен фермер, ние си имаме неграмотна мутра...кой е по-добре а??

Но нищо важното е екшън да има, зрелища да има, а онези, които се радват на свободния живот кучета ги яли... Екшънът е важен, с малко хляб и сол и едно хубаво изсекване преди филма всичко е наред, а какво те интересува, че си в кино, да не си има длъжен на другите... я си се оригни, па си се изхрачи, облегни се добре на стола и нека шоуто да започне...

 

 

                                                                        Веселяк

 


Тагове:   хляб,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gentleman
Категория: Музика
Прочетен: 2045030
Постинги: 15
Коментари: 358
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930